Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 9. maaliskuuta 2017

9.3.2017 Kiehtovia rotkoja ja laajoja maisemia Mynämäen Kallavuorella

Tuhansia vuosia sitten Varsinais-Suomen rantaviiva on ollut varsin erinäköinen, meri uursi rannikkoon paljon syvempiä poukamia kuin nykyään. Korkeat kalliovuoret kohosivat merestä. Esimerkiksi Lemu, Askainen ja Mietoinen pistivät lahdesta saarina – Mynämäen peltolakeudet olivat kokonaan veden alla. Mynälahden päästä, Saaren kartanon nurkilta, nykyisen Mynäjoen kohdalla lainehti salmi – Iso suntti, Storsund. Salmen perukka ulottui Mynämäen Tursunperälle asti, tältä ajalta on peräisin alueen nimikin, Storsundinperä – Tursunperä.

Ei Kallavuoren rotko valtava ole, kiehtova rako kuitenkin.

Tursunperän eteläpuolella kohoaa lähes 60 metrin korkeuteen jylhä kallioinen kukkula – Kallavuori. Kallavuoren kallioranta on toiminut jonkinlaisena satamapaikkana, vuoren kyljessä kerrotaan olleen suuri rengas, johon laivat oli kiinnitetty. Kallavuoren edustan pellolta, muinaiselta merenpohjalta on löydetty runsaasti laivan kölejä ja purjepuita. Näistä ajoista on tultu kauas, tänä päivänä Kallavuori on geomatkailijan leikkikenttä.

Rotko pohjalla mahtuu hyvin kulkemaan.

Kallavuori on tunnettu luolistaan, joita kukkulalta löytyy useita. Suurin luola tunnetaan nimellä Kaisan kellari - Kallavuoren-Kaisa nimisen haltijan kotiluola. Vanhan tarinan mukaan Mynämäen kirkon ehtoollispikari on varastettu tältä myyttiseltä luolan asuttajalta. Kiehtovaa historiaa vai liirumlaarumia ja keksittyä legendaa? Kallavuoren jyrkänteissä kerrotaan olevan myös esihistoriallisen ajan kalliomaalaus, jota ei ole ainakaan toistaiseksi onnistuttu paikallistamaan.

Kallavuori on komea näköalakukkula.

Luolien läheisyydessä kallioselänteen poikki kulkee kapea railo, oikein kaunis pikkurotko. Kallavuoren rotkossa on kaikki hyvän rotkon elementit. Se on kapea, eli seinämät ovat lähellä toisiaan, sola on riittävän syvä synnyttämään rotkomaisen ilmapiirin. Rakoon kiilautunut lohkare muodostaa useasta rotkosta tutun synninportin. Rotko on sympaattinen, historia monipuolinen ja luolat mielikuvitusta ruokkivia. Näistä elementeistä muodostuu upea kokonaisuus, jota voi häpeilemättä suositella retkikohteeksi kaikille Suomen luonnon ystäville. 

Kallavuori on ollut aikanaan kauas näkyvä maamerkki.
Miten perille? Valtatietä 8 Turusta päin tultaessa käännytään vasemmalle Kärryisten risteyksestä, jota ajetaan n. 4,7 kilometriä kunnes jyrkästi takavasemmalle kääntyy hiekkatie Kallantie. Kallantietä ajetaan n. 1 km kunnes tien vasemmalla puolella alkaa näkyä korkeita jyrkänteitä ja suuria lohkareita. Rotko ja luolat löytyvät kallion tienpuoleisesta jyrkänteestä.
Kallion laella kasvaa komeita käkkyrämäntyjä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti