Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 11. huhtikuuta 2017

11.4.2017 Tällainen on Suomen suurin lohkareportti

Tällä kertaa on mahdollisuus tutustua yhteen Suomen luonnon erikoisimmista ihmeistä, kuuluisa mutta tuntematon luonnonmonumentti: Putelon Pirunportti. Portti on lohkaresillan muodostama raukki muinaisen Suur-Saimaan Rannalla. Alla linkki paikalla kuvattuun videoon, matkalla käydään myös tutustumassa kiehtovaan lohkareluolaan.


Kuva: Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 2004


Putelon Pirunportti - Suomen suurin lohkareportti
Pirunportti tunnetaan myös nimellä Kaperinlinna. Luonnonihmeeksi luokiteltava muodostuma on Suomen suurin lohkareportti, jonka synty on alkanut jo 12 000 vuotta sitten, kun jäätikkö irrotti suuren kivilevyn viereisestä kalliosta ja siirsi sitä pari metriä. Nykyisen Pirunportin paikka oli tuolloin vielä veden alla, sillä jäätikön sulaessa oli ylin ranta alueella noin 112 metrin korkeudessa, kun Pirunportti on noin 87 metrin korkeudessa nykyisestä merenpinnasta.
Ajan kuluessa maakohosi ja paikka nousi vedenpinnan yläpuolelle. Saimaan vesien itsenäistyessä itämerestä tuli Suur-Saimaan tulva, jonka rannoilla tapahtunut pakkasrapautuminen ja rantavoimat mursi kalliota ja kivilevyn alaosa lohkeili pois. Jostain syystä yläosan lohkareet jäivät paikalleen ja kiilautuivat lohkarekaareksi, joka muistuttaa kartanon juhlaporttia tai torimyyjän kojua aurinkokatoksineen ja myyntipöytineen.  Kaaren alle jäävän sateensuojan pituus on 2-4 metriä, leveys 6 metriä ja korkeus 4-5 metriä.
Portin alla on vanha nuotio paikka. Tarinoiden mukaan alueella asunut tietäjä piti luonnonihmeen äärellä tuliseremonioita, tahkoten mielensä transsiin sieniä syömällä ja kulkemalla maagisen portin läpi. Toiseen maailmaan astunut tietäjä haki alisesta tietoa omilta henkiolennoiltaan. Portteja käytettiin myös potilaiden parannustoimien yhteydessä. Putelon Pirunportti on yksi Suomen erikoisimpia ja näyttävimpiä kivimaailman erikoisuuksia.

KATSO VIEO KOHTEESTA:


Oppaana videolla toimii Suomalaisen luolatutkimuksen pioneeri ja veteraani geologi Aimo Kejonen. Videon on kuvannut Juha Taskinen


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti