Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 1. huhtikuuta 2017

1.4.2017 Kustavin Jeremian luolat oli ovelan luotsin pakoluola


Jeremian luolat ovat syntyneet mahtavaan, osiin murtuneeseen, jyrkänteeseen.  

Jeremiaan luolat (tai lähteestä riippuen Jeremian luolat / Jeremiaksenluolat) sijaitsevat aivan Kustavin lossirannan läheisyydessä. Nämä mahtavat jopa kymmenien metrien korkuiset, rapautumisen ja rantavoimien pyöristämät kallionjyrkänteet tarjoavat upeita luola- ja luontoelämyksiä. Paikalisten kertomusten mukaan Krimin sodan (1853–1856) aikana Englannin sotajoukot pysäyttivät Ströömillä soutaneen, Kustavin Tönvikistä kotoisin olevan luotsi Jeremiaan ja kysyivät häneltä purjehdusohjeita. Jeremias neuvoi sotajoukkoja avuliaasti, mutta tietoisesti aivan väärään suuntaan.
 
Rinteessä on useita erikokoisia luolia avarista lippaluolista ryömittäviin käytäviin.

Hyvin pian engelsmannit huomasivat tulleensa huijatuksi ja päätyneensä umpikujaan. Sotajoukkojen palatessa etsimään miestä, oli Jeremias ehtinyt piiloutua luolien kätköihin. Vain kymmenien metrien päässä meren rannasta kohoava, yhteensä satoja metrejä pitkä ja parhaimmillaan yli kymmenen metriä korkea kallioseinämä kätkee sisäänsä muutamia erikokoisia luolia tutkittavaksi, kohteesta löytyy tutkittavaa pienistä ryömimäkokoisista onkaloista, suuriin ja tilaviin, seisomakorkuisiin luoliin. Jyrkänteestä löytyy mm. ”maisema-luola”, tilavassa luolassa on mukava rauhoittua ja nauttia edessä aukeavasta merimaisemasta.
Osasta luolia avautuu jopa merimaisemat.

Alueen maasto on helppokulkuista ja luolat mukavaa tutkittavaa, parkkipaikalta luolille on vain muuta-man sadan metrin kävelymatka, selkeä, melko kulunut polku on merkattu hyvin maastoon, luolia ei varsi-naisesti ole merkattu eli ne täytyy itse löytää jyrkänteistä. Jeremiaan luolat ovat hyvin miellyttävä ja mielenkiintoinen kohde joka pystyy monipuolisuudellaan tyydyttämään vaativammankin seikkailijan tarpeet.

Miten perille? Kustavintietä jatketaan Kustavin keskustan läpi kohti lossirantaa, muutamaa sataa metriä ennen lossirantaa tien vasemmalla puolella on tilava parkkipaikka, tien toiselta puolelta, vähän P-paikan risteyksestä takaisin Kustavin keskustaan päin (n. 20 m) lähtee polku metsään, polunpäästä löytyy puinen kyltti Jere-miaan luolat. Merkattua polkua seuraamalla löydät luolille, matkaa P-paikalta luolille on alle puoli kilometriä. KARTTA
Jeremian luolat, Kustavi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti