Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

16.4.2017 Vihdin Rokokallio lukeutuu Uudenmaan laajimpiin luola-alueisiin

Polku nousee melko loivaa kalliomäkeä ylös kohti kukkulan huippua. 156 metrin korkeuteen kohoava Rokokallion huippu on Vihdin korkein kohta. Vuoren laella on tunnelmallinen taukopaikka - Rokokota. Siinä missä mäen toinen reuna on helppoa noustavaa, on vastakkainen puoli täyttä kivihelvettiä. Uskomattomat luonnonvoimat ovat repineet jyrkänteen alle valtavan ja läpipääsemättömän lohkareikon.

Luolasto on muodostunut valtavien lohkareiden ja rakojen sokkeloon.

Louhikkoon on syntynyt luolaryhmä, johon kuuluu kalliojyrkänteen alaosassa olevia vaakasuoraan rakoiluun liittyviä rakoluolia, joissa ahtaita välejä, huomattavasti korkeampia ja avoimempia lippaluolia sekä kallion seinämästä lohjenneiden 2-7 metrin läpimittaisten lohkareiden alle muodostuneita lohkareluolia. Kallion kivilaji migmatiittia ja paikoin suonigneissiä. Luolissa on muutamia 0,5-1 m läpimittaisia hyvin pyöristyneitä lohkareita. Luola mainitaan kansantarinoissa sota-aikojen pakopaikkana sekä rosvojen piilopaikkana.

Luolastossa riittää tutkittavaa useammaksikin tutkimuskerraksi.

Luolasto on maakunnallisesti merkittävä ja valtakunnallisestikin hyvin kiehtova ja laaja kokonaisuus. Pisimmät yhtämittaiset luolat ovat lähes 30 metriä pitkiä. Hieman epämääräisenä lohkareluolana ja käytävien sokkelona kohde ei kykene vetämään vertoja esimerkiksi Torholan luolalle, mutta Uudenmaan kiehtovimpia la laajimpia luolakohteita Rokokallio ehdottomasti on. 

KARTTA

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti