Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

19.4.2017 Hirviäkuru on Sodankylän komein rotkojärvi


Orakylän Hirviäkuru, Sodankylä

Valtatie 5 laskeutuu syvään notkoon, mäen päällä oli kyltti ”Hirviäkuru” silti suurin osa tielläliikkujista ajaa ohi ajattelematta asiaa sen enempää, Orakylän kohdalla notkelma on jo unohtunut. Vaan hän joka jalkautuu maastoon tämän notkon kohdalla ja edes pienen hetken samoilee Hirviäkurun maisemissa saa sydämensäänsä muiston joka ei niin helposti himmenekään.

Kallioperän muodot tekevät maisemasta dramaattisen

Rotkojärveä lähestyessä katse kiinnittyy ensimmäisenä kiviin. Maisemaa hallitsevat valtavat, jylhinä obeliskeina kohti taivasta kohoavat liuskekivipaadet. Täällä olisi valmista kivilaatta useammankin mökkikylän takankylkeen tai pihakivetykseen. Luojan kiitos kiveä on vielä metsässäkin, täällä ne koristavat ja suojaavat luonnonhenkien keloseinäistä temppeliä. Tänä yönä ne saavat koristaa metsäkotini seiniä.

Hirviäkuru on mahtava rotko


Kello on tasan 3:00 aamulla kun kömmin ulos teltastani, kurun äärelle on vain muutama askel. Aamuauringon ensisäteet ovat saavuttaneet puiden latvat, rotkojärven tumman veden edelleen levätessä aamuyön hämärässä. Aamuyön henki on mystinen, hiljalleen aurinko ottaa haltuunsa metsät ja järvet. Luonnossa liikkumisen ehdoton suola on vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelu, keskipäivän kulkija ei voi kuvitellakaan maisemaa illan tai aamun hämärässä – eikä liioin keskikesän vieras syksyn väriloistoa.

Auringon nousu kurulla

Siksi on tärkeää käydä samoilla alueilla eri aikoina, vain näin saavutat todellisen yhteyden luontoon ja sen elämän rytmiin. Hieron unihiekat silmistäni, täällä ei ole varaa virheisiin. Hirviäkurun korkeimmat jyrkänteet ovat useiden kymmenien metrien korkuisia. Vastassa on hyytävä vesi tai terävä louhikko. Kiipeilen kivimonumenttien yli, samoilen hitaasti rotkon jyrkänteillä – nautin. Välillä annan teepannusta kohoavien höyrykiekuroiden tanssittaa mieltäni, katse kirkkaana jatkan tutkintaa. Säälin jokaista, joka on olevinaan niin kiireinen, ettei ehdi pysähtyä tervehtimään Orakylän Hirviäkurua – tänne palaan aina ohi kulkiessani.   
 
Teräväsärmäiset paadet nousevat metsän syleilystä kuin uhmakkaat jättiläiset
Hirviäkurun geologiasta - Hirviäkuru on satulakuru ja kokoomauoma, joka on osa isompaa, kokonaisia rinteitä käsittävää glasifluviaalista systeemiä. Kuruun päättyy pari pienempää kokoamisuomaa ja sen molemmin puolin näkyy kasaantuneen harjukumpareita. Samaan glasifluviaaliseen systeemiin kuuluu mm. Petäjävaaran ja Seunuvaaran välissä oleva Seunukuru. Seunukuru on syntynyt pääasiassa ylivirtauskuruna, mutta se on koonnut myös lieveuomien vesiä. Uoman eteläpuolella on delta suunnilleen 205-210 metrin tasolla.

Rotko on hieman toispuoleinen, toinen rinne on jyrkkä ja louhikkoinen on toinen melko kesy.  

Miten perille? Sodankylästä ajetaan valtatietä 5 kohti Pelkosenniemeä noin 12,5 kilometriä. Muutaman sadan metrin jälkeen Hirviäkurun notkon jälkeen kääntyy vasemmalle nimetön metsäautotie. Risteyksestä on pari sataa metriä kurun reunalle, tie johtaa aivan rotkon tuntumaan.    KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti