Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 21. huhtikuuta 2017

21.4.2017 Kokemäen Kanninkivi on jättiläisen nykyiselle paikalleen heittämä mahtilohkare


Kanninkiven luolat, Kokemäki
Kanninkivi on louhikoksi hajonnut suuri, osin porfyyrigraniittia ja osin suonigneissiä oleva siirtolohkare. Lohkareen rikkoutuessa osin maanjäristysten ja osin pakkasrapautumisen takia on siihen syntynyt kaksi pitkää ja paikoin hyvinkin tilavaa luolaa. Niistä pidempi on osin kaksi kerroksinen ja käsittää muutamia huoneita ja käytäviä. Luolien seinät ja katot ovat eri-ikäisiä rakopintoja.

Lohkare sijaitsee aivan järven rannalla.
 

Lohkareen halkeillessa on muodostunut myös rotkomaisia solia
Tarinoiden mukaan kivi joutui nykyiselle paikalleen, kun Kanni –niminen jättiläinen heitti sillä yli Sääksjärven Sääkskosken vesisahaa, jonka kolina häiritsi jättiläistä. Mainittu saha perustettiin 1700-luvulla. Myöhemmin kiveä pidettiin jonkinlaisena taikapaikkana.

Kanninkiven sijainti on kaunis, kivi lepää aivan Sääskjärven rannalla. Toisaalta maisema on kuitenkin suorastaan raiskatun näköinen, valtavat sähkölinjat kulkevat aivan kiven ohi. Valtavien metallitolppien alta puut ja kivet on revitty irti ja ympäristö myllerretty ympäri. Kanninkivi on rauhoitettu, mutta muuten maisemaa ei selvästikkäänm ole, ja nyt se on myöhäsitä... 


Lohkareen ympäristö on masentavassa kunnossa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti