Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 22. huhtikuuta 2017

22.4.2017 Kultalähde on muinainen uhrilähde Hyyppäränharjun syleilyssä

Kiikalan Kultalähde palveli menneinä aikoina uhrilähteenä.

Yksi Varsinais-suomen korkeimpia kohtia, jylhä ja myyttinen Hyypärän harju, suojelee syleilyssään kirkasvetistä Kultalähdettä. Jyrkkien hiekkaharjujen ja syvien suppakuoppien muodostama sokkeloinen metsä on poikkeuksellinen maisema koko maakunnassa. Harjujen juurella vallitsee taianomainen vihreys, pyhävesi pulppuaa maan uumenista. Kultalähteen on kerrottu menneinä aikoina toimineen uhrilähteenä, Juhannus öisin on nähty myös aarretulien palavan lähteen äärellä.

Hyyppäränharju on upea retkikohde.

Kerrotaan, että Kultalähteen aarre on vanha viinapannu täynnä kultaa, pannu on nähty usein Juhannusyönä kello 00:00 lähteen reunalla. Kauan sitten lähti Salosta kolme miestä aarretta nostamaan. Miesjoukon saapuessa lammelle oli viinapannu aivan lähteen reunalla. Aarteenmetsästäjät alkoivat heti vetää pannua rantaan köysin ja koukuin.

Kultalähde on saanut nimensä kulta-aarteesta.


Takatukat hiessä, tunteja äherrettyään olivat miehet vihdoin saaneet aarteen rantaan. Väsyneinä joukko lysähti maahan, yksi miehistä lausui uupuneena; ”nousihan se Perkele…” Samalla silmänräpäyksellä vierähti viinapannu takaisin lähteenpohjaan kauhealla rytinällä. Aarteen noston yhteydessä ei olisi saanut puhua sanaakaan, näin palautti aarteen haltija jälleen eräät onnenonkijat maanpinnalle.
Huh, tällaisia maisemia on tämän päivän eteläsuomessa aivan liian vähän...
"Hyyppäränharju on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy." Lue lisää:  Suomen 100 luontohelmeä
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti