Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

26.4.2017 Legendaariset Rapalan luolat Kangasniemellä


Halkeilleen kallion rakoihin on muodostunut pitkiä ja korkeita luolia.

Rapalan kalliot, siellä kannattaa käydä, olen kuullut monesta suusta. Paikka on ainakin nimeltä tuttu kaikille Joutsasta Kangasniemelle johtavaa tietä ajaneille, moni on siellä pysähtynytkin, hyvien opasteiden houkuttelemana. Keväällä 2013 olen matkalla kohteelle, vaan ovat mainiot opasteet peitetty jykevällä vanerilevyllä.  Saavun tutulle parkkipaikalle; ”Rapalan kalliot ja luolat eivät ole enää nähtävyyskohteena!”  Surullista mutta totta, tuore lappu kertoo karun totuuden. Paikka ei ole enää virallinen nähtävyys, eikä rakenteita huolleta.
Ei se tietenkään paikkaan tutustumista estä eikä kiellä. Haikein mielin kuljen syvälle uurtunutta polkua kohti kuuluisia kallioita. Muutamassa vuodessa kyltit poistetaan, vain lahonnut ilmoitustaulu ja käytetyn näköinen polku kertovat siitä kuinka suosittu ja tunnettu paikka aikanaan oli. Ei tämä ole suinkaan ainoa paikka joka on tuomittu unohdukseen. Polku johtaa upean kalliomuodostuman laelle, portaat laskeutuvat kapeaa solaa pitkin suuren halkeamarotkon pohjalle. Paksut sammalmättäät koristavat tätä kivistä terassia.

Ainakin vielä viime vierailullani luoliin ja rotkoihin johti puiset portaat.

Lahopuita nojaa harmaaseen kallioon. Kurkistan reunan, maahan on vielä yli 10 metriä. Nousen portaita takaisin ylös, vielä portaat ovat tukevat; mietin puretaanko ne ennen kuin ne muuttuvat vaarallisiksi ja joku loukkaantuu? Myös seuraavaan halkeamaan johtavat portaat. Tämä halkeama on luolamainen, useita metrejä korkea salimainen tila. Tunnelma on upea, jopa harras ja temppelimäinen. Suojaisa ja tilava luola on yksi niistä sadoista paikoista Suomessa, joissa kerrotaan ihmisten piileskelleen mm. Isovihan aika 1700-luvun alussa.

Mahtavat ja massiiviset Rapalan kalliot
Jatkan matkaa jyrkänteen juurelle, massiivisuus vaientaa. Porrasmainen jyrkänne kohoaa pitkälti yli 20 metriin. Jylhä seinämä on halkeillut, rakoillut ja repeilyt synnyttäen erilaisia onkaloita ja kielekkeitä. Vielä paremmin kallion komean myllerryksen hahmottaa kiipeämällä kallion laelle. Upea luonto, kauniit maisemat ansaitsevat tulla nähdyksi. Vaikka Rapalan kalliot eivät ole kunnan virallinen nähtävyys, on se siltä nähtävyys vailla vertaa.

Kallion laelta hahmottaa selkeästi suuret, emäkalliosta irti revenneet lohkot.

Miten perille? Kangasniemen kirkolta ajetaan noin 16 kilometriä tietä numero 616 kohti Joutsaa. Joutsanmaantieltä käännytään vasemmalle (nimetön pikkutie) ja heti oikealle, matkaa risteyksestä Rapalan kallioiden parkkipaikalle on noin 500 metriä. Parkkipaikalta on noin 300 metrin kävelymatka kohteelle. Rapalan luolille ei ollut opasteita enää keväällä 2013, mutta kohteelle on helppo löytää. KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti