Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 3. huhtikuuta 2017

3.4.2017 Jalasjärven Pirunpesä on arvoitusten onkalo

Jalasjärven Ylivallin kylästä löytyy yksi Suomen kiehtovimmista geologisista muodostelmista, valtava rapauma ”hiidenkirnu” - Isovuoren Pirunpesä. Aukon olemassa olo on tunnettu jo pitkään, ja vanha kansa piti mystistä aukko itse Pirun kotipesänä, aukon todellinen koko ja luonne on alkanut selvitä vasta viime vuosikymmeninä. Aukko on mahdottoman suuri, halkaisija on 14 metriä ja syvyys 23 metriä.

Aukko on mykistävän kokoinen...

Pirunpesän historiasta kerrottua Jalasjärjen kunnan sivuilta:

”Pirunpesän arvoitusta ryhdyttiin ensimmäisen kerran selvittämään vuonna 1981, kun sen tyhjentäminen aloitettiin Jalasjärven kunnan ja Geologisen tutkimuslaitoksen yhteistyönä. Suuria kivilohkareita oli silloisesta pinnasta laskien noin kolmimetrinen kerros ja niiden alapuolella noin viiden metrin syvyydestä lähtien vettä läpäisemätön savimoreenikerros, johon kaivaminen vuonna 1982 lopetettiin.

Aukon arvoitus ei selvinnyt, mutta kiinnostus siihen säilyi. Vuoden 1997 alussa turkulaisen Keijo Parkkusen aloitteesta ja Ylivallin kylätoimikunnan toimesta Pirunpesää ryhdyttiin uudelleen syventämään. Hankkeen rahoittajiksi tulivat Jalasjärven kunta ja Pertti "Spede" Pasanen.”

Keijo Parkkunen tuli aikanaan tunnetuksi lennoikkaista, jääkauden olemassaoloa vastustavine teorioineen. Jalasjärven Pirunpesän kohdalla suurinta eripuraa aiheuttivat erimielisyydet siitä onko aukko perinteinen hiidenkirnu vai harvinaisempi rapaumaonkalo.

yli 20 metriä syvään Pirunpesään johtaa metalliset kierreportaat. 


Säiden armoilla olevat seinämät rapautuvat kovaa vauhtia ja aukko suurenee.

Onko Pirunpesä hiidenkirnu vai rapaumaonkalo? Tämä kysymys aiheuttaa edelleen keskustelua, rapaumaonkalohan se on, turha sillä on päätään vaivata. Kuoppa rapautuu koko ajan ja laajenee suuremmaksi kovaa vauhtia. Kuvassa lähes metrin halkaisijaltaan oleva rapauma, joka on syntynyt talven aikana. Montunpohjalla oleva lumi ja jääpeite oli aivan seinämästä irronneiden kivien peittämä.

Lue lisää kohteen geologiasta: http://www.sll.fi/pohjanmaa/jalasjarvi/luontokohteet/pirunpesa/

Speden muistomerkki

Spede Pasasen muistopatsas seisoo Pirunpesän tuntumassa, kunnian osoitus henkilölle, joka omalla innollaan (ja rahoilla) mahdollisti tämän upean luontokohteen esille tulon. Pirunpesän alueella on korkea näkötorni, grillikota, luontopolku ja kesäkahvila. Pirunpesä on kaiken kaikkiaan upea, ainutlaatuinen ja monipuolinen matkakohde jonne kannatta matkustaa kauempaakin. Kohteelle on todella hyvät opasteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti