Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 4. huhtikuuta 2017

4.4.2017 Yläneen Takalevonkirkolla pidettiin hartaushetkiä isonvihan aikana

Yläneellä, kuhankuonon retkeilyreitistön varrella, keskellä kaunista varsinaissuomalasista metsää sijaitsee hyvin eriskummallinen lohkaremuodostelma, suuren siirtolohkareen alle muodostunut Takalevonkirkko.

Takalevonkirkko on suomalainen luola yksinkertaisimmillaan, sen muodostaa yksi ainoa kivenlohkare. 

Poiketen useista muista Suomen luola-kohteista tämä luola on muodostunut keskelle metsää, eikä lähi-maastossa ole lainkaan suuria vuoria, jyrkänteitä tai louhikkoa. Luolatutkijan näkökulmasta nämä ovat ehkä hieman tylsiä kohteita ja ne on käyty äkkiä läpi, mutta mielenkiintoisuudessaan ja alueen kauneudeltaan sekä mystisyydeltään nämä ”kirkot” ovat vailla vertaa.

Tarinoiden mukaan Takalevonkirkko on saanut nimensä siitä, että siellä pidettiin hartaushetkiä isonvihan aikana kun kylän omaa kirkkoa ei voitu käyttää.

Takalevonkirkko on noin 5 -6 metriä korkea ”sisältä ontto” siirtolohkare, kaatuneen lohkareen alle on muodostunut kolmesta reunasta auki oleva tilava luola. Suuaukot ovat suuret ja maasto helppokulkuista, sisällä luolassa mahtuu oleskelemaan samanaikaisesti useita ihmisiä.

Lohkareluola sijaitsee suosittujen retkeilyreittien varrella. 
Miten perille? Takalevon kirkko kuuluu Kuhankuononretkeilyreitistöön, luolalle on n. 2 kilometrin patikointi Sokeroisten parkkipaikalta. Kohde on saavutettavissa myös pyörällä ja autolla, n. 11 km Yläneen keskustasta Mynämäen suuntaan ajettuasi kääntyy vasemmalle hiekkatie, risteyksessä opasteet Kuhankuonon retkeilyreitistö ja Mynäjärventie, ajettuasi tietä n. 3 km kääntyy vasemmalle vielä pienempi hiekkatie, risteyksessä puinen kyltti Sokeroinen P 2.0 tätä tietä ajetaan 500 metriä jonka jälkeen kohde näkyy tien oikealla puolella metsässä, tieltä luolalle on matkaa alle 100 metriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti