Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 6. huhtikuuta 2017

6.4.2017 Astuvansalmen esihistoriallinen kalliomaalauskokonaisuus

Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Etelä-Savossa, Yöveden rannalla, Mikkelin kaupungin Ristiinassa. Maalaukset ovat kooltaan ja aiheistoltaan Suomen suurimpia ja monipuolisimpia. Maalauksista on noin 20 hirveä, suurin piirtein yhtä monta ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä, geometrisia kuvioita sekä kalaksi ja koiraksi tai pieneksi karhuksi tulkitut kuvat. Vertailu Skandinavian, Karjalan ja Siperian kalliomaalauksiin, kansanperinteisiin, muinaisrunojen myytteihin ja vanhoihin uskomuksiin antaa viitteitä kallion kuvien monitahoisuudesta.

Astuvansalmen hirvi lienee yksi Suomen tunnetuimpia maalauksia.


Astuvansalmen jyrkänettä pidetään malliesimerkkinä kivikauden pyhäköstä. Kalliossa näkyvät valtavat, hieman Buddhaa muistuttavat kasvot. "Temppeli" on kolmikerroksinen kuten shamaanin maailma, jyrkänteen päällä kerrotaan olevan seitakiven. Jyrkänteen koveraan pintaan on maalattu pohjoismaiden laajin yhtenäinen kalliomaalauskenttä, kallion kymmenissä kuvissa esiintyvät niin ihmiset, hirvet kuin veneetkin. Jyrkänteen alla on järvi ja lippaluola. Kallion juurelta on löydetty kaksi nuolenkärkeä, joista toinen on ajoitettu kampakeraamisen kulttuurin loppuun ja toinen pronssikaudelle. Järvestä on sukellustutkimuksissa löydetty neljä meripihkariipusta, Ukko, Akka, Poika ja Karhu.

Kohde kuuluvat Suomen ja Pohjoismaiden  suurimpiin kalliomaalauskenttiin. 

Astuvansalmen shamaanin temppelissä istuessa, huumaavaa punaista väriä tuijottaessa mieli lähtee matkalle jo unohdettuihin aikoihin - kadonneihin maailmoihin. Aika pysähtyy – eilinen, huominen ja tämä päivä ovat kaikki samaa hetkeä. Päivä valkeni juuri ja katso: nyt on jo ilta – eikä mikään ole muuttunut. Hämärä edeltää alkavaa iltaa, vain kulkijat vaihtuvat Astuvansalmen temppelin äärellä. Eräänä päivänä meidänkin paikalle jättämät jälkemme kertovat tutkijoille 2000-luvun elämästä. Emme me ole lopullinen viisaus eikä yksikään teoriamme suuri viisaus - olemme vain pieniä muruja suuressa kokonaisuudessa. Kuten Astuvansalmen kivikautiset maalarit, mekin jätämme joka päivä jälkeemme tulevaisuuden mysteerejä.

Maalausten edustalla on katselutasanne ja sinne johtaa hyvin opastettu luontopolku.


Miten perille? Tien numero 4323 varrella on suuret opasteet kalliomaalauksille. Parkkipaikka ja opaskyltit ovat aivan tien varressa. Parkkipaikalta alkaa noin 3 kilometrin mittainen, hyvin merkattu polku johdattaa suoraan kalliomaalaus alueelle. Kalliomaalauksilla on infotauluja alueen historiasta. KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti