Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 8. huhtikuuta 2017

8.4.2017 Mahtava Rykimäkuru on Pyhä-Luosto alueen rotkoista tuntemattomin

Pysäköin uskollisen ajoneuvoni Pyhä-Luostontien varteen. Pitkän ajomatkan jälkeinen tokkura haihtuu nopeasti raikkaassa ja happirikkaassa ilmassa. Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen saavun Rykimäkeron laavulle. Harmaata kivikko vasten piirtyy niliaitan sympaattinen silhuetti. Alue on muutenkin erittäin miellyttävä, vielä ei kuitenkaan ole tauon aika – jatkan matkaa kohti Rykimäkurua.

Rykimäkuru on syvä rotko

Yllättävän nopeasti maisemat muuttuvatkin, lyhyen kävelyn jälkeen huomaan jo seisovani rotkon reunalla. Loistelias, jyrkkäseinämäinen ja syvä railo. Rykimäkuru on Pyhä-Luosto alueen kuruista ehkä tuntemattomin, vaan ei se vaatimaton ole. Rykimäkuru on hieman katkonainen rotko. Ensimmäisenä vastaan tuleva osuus on jylhä, tällä rotkon osalla on pituutta noin 200 metriä. Kuru jatkaa kiemurtelua kallioperässä vaatimattomampana ja metsäisempänä uomana noin kilometrin kunnes se taas jylhenee.

Niliaitta.


Alkaa usean sadan metrin mittainen, lohkareikon peittämä rotkon osuus. Kurun tunnelma on rauhallinen, täällä ei liiku suuria matkailuja massoja kuten Pyhän suurilla turistikuruilla. Vaikka Rykimäkurua mainostetaan nähtävyytenä, on se jäänyt jotenkin sivuun, se ei ole oikein Pyhällä eikä Luostolla. Se on jäänyt ”ei kenenkään maalle” ja se sopii seikkailijoille. Vielä tuntemattomampi kuru löytyy ison tien ja Rykimäselän toiselta puolelta. Rykimäojan uoma on syvä mutta metsäinen notko.

Lapin kuruille tyypilliseen tapaan rotkon pohjaa peittää vaikeakulkuinen louhikko.

Kuljen takaisin Rykimäkeron taukopaikalle. On aika paahtaa aamiaista nuotion loimussa. Mietin kulkiessani alueen nimistöä; Rykimä on porojen kiima-aika. Tällä alueella se on jotenkin korostunut, alueen nimistö on niin ”kiimaista” – Rykimäkero, Rykimäselkä, Rykimäoja, Kiimaselkä ja Kiimavaara. Miksi tämä kiiman sanasto liitetään niin vahvasti alueeseen; en tiedä? Rykimäkurun rotko teki minuun vaikutuksen, se ansaitsisi osakseen paremmatkin opasteet – suosittelen.    
Poron leukaluu?

Miten perille? Polku Rykimäkurulle lähtee parkkipaikalta, joka sijaitsee aivan Pyhän ja Luoston välillä kulkevan tien numero 962 varrella.  Luostolta paikalle pääsee ajamalla 4,4 kilometriä Pyhälle päin, vastaavasti Pyhältä tultaessa ajetaan Luoston suuntaan 20 kilometriä. Parkkipaikalta kurulle on noin kilometrin kävelymatka. Pyhä-Luoston alueelle on hyvät opasteet 4 ja 5 teiltä. 

Rykimäkuru on geologisesti opettavainen paikka.

Geologia. Rykimäkuru on syntynyt jäätikön alla virranneen sulamisvesijoen kuluttamana. Uoman muotoon vaikuttavat tosin vanhat kallioperän rakenteet. Isoimman, vikkelimutkia tekevän uoman muodon määrää se murroslinjaverkko, jossa oli helposti kuluvaa rapakalliota. Sen paineenalainen sulamisvesi kulutti pois, jolloin kuru syntyi. Suomen kallioperän pintaosa on kuin palapeliä, täynnä erikokoisia ja usein hyvin vanhoja, jopa yli 2000 miljoonaa vuotta vanhoja, siirroksia ja murroksia. Niissä kallio on rikkonaista ja niihin rapautuminen iski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti