Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

5.4.2017 Yläneen Luolakallio on mainio luolaretkikohde suositun retkeilyreitistön varrella

Kauniilla paikalla hyvin hoidetun patikointi polun varrella sijaitseva Yläneen Luolakallio on vertaansa vailla oleva luonto- ja luolakohde Varsinais-Suomessa. Luolakallion onkalo on suonigneissin loivan rakenteen ja vaakasuorien kallionrakojen mukaan syntynyt luola. Sen lattialla on noin metrin paksuinen rapautumissoraa ja laattamaisia lohkareita oleva kerros. Lattian pintaosa on kariketurpeen sekaista.

Melko suuri, useita metrejä leveä sekä useita metrejä syvä, istumakorkeuksinen luola tuo mieleen lasten ohjelmien kuvaukset entisaikojen ihmisasumuksista. Ulkomuodoltaan se muistuttaa hieman Kristiinankaupungin Susiluolaa. Lipan alla vietetyn sadepäivän aikana mielikuvitus lähtee aivan uusille urille. Ratiseva nuotion loimu luolan suuaukolla, tulella paahtuvan lihan tuoksu, rauhoittava hiljaisuus, näin esi-isämme elivät. Levitä taljasi luolan lattialle ja jää yöksi nauttimaan tästä sadunomaisesta tunnelmasta.

Luolakallion luolan edustalla on laavu ja tulipaikka.

Luolakallio on osa Kuhankuonon retkeilyreitistöä, luolakalliolla vierailu on näin ollen helppo liittää osaksi pidempää retkeä. Reitin varrelle mahtuu paljon mielenkiintoista nähtävää mm. maisemillaan ja karuudellaan hiljentävä Pirunkirkko. Luolakallion taukopaikalla on grillikatos ja puucee. Samojen reittien varrella on myös Takalevonkirkko niminen lohkareluola.
Luolakallion luola, Yläne

Miten perille? Luolakallio on osa Pirunkirkon patikka nimistä vaellusreittiä. Reitin aloitus paikka on Soikeroisten parkkipaikka. n. 9 kilometriä Yläneen keskustasta Mynämäen suuntaan ajettua käännytään vasemmalle Raasinpurontielle. P-paikka tulee vastaan 2,7 kilometrin ajon jälkeen. Tästä on luolalle 5 km patikointimatka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti