Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 10. toukokuuta 2017

10.5.2017 Jämsän Synninlukko on mystinen railo maanpovessa

Tumma, syvän punainen kivisuoni katoaa mustan lammen pimentoihin. Synnynlukon kosteus on lähdeperäistä. Synninlukon suurimman lähteen syvyydestä kertoo taru, jossa lähteen raikkaudesta nauttimaan tuotu härkä vajosi pohjattomaan veteen, eläintä etsittiin lammesta tuloksetta, epäonninen elikko löytyi myöhemmin hukkuneena Jämsänjoesta. Totta vai legendaa? Kerrotaan, että tapahtuman jälkeen lampeen upotettiin merkattuja hirsi, hirret löydettiin jonkin ajan päästä ajelehtimasta Päijänteen laineilta, näin todistettiin, että lammen ja Jämsänjoen välillä olisi todella maanalainen yhteys. 

Synnynlukon pohjalla tunnelma on maaginen

Syrjäisen ja pimeän rotkon suojissa on piileskellyt aikoinaan virkavaltaa pakoilevia rosvoja. Useat lähteet ja ympäröivien metsien antimet ovat tehneet rotkosta liki täydellisen piilopaikan. Rosvojen lisäksi kallioiden tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet Isovihan pakolaiset karjoineen ja pappeineen. Rotkon nimi tuo mieleen synnit, mutta on kuitenkin päätelty että nimi oli pikemminkin Synnyinlukko, syntymärotko. Kentien joku rotkon suojateista on synnyttänyt lapsensa repeämän kätköissä.

Rotkon kerrotaan olleen Isovihan aikana kyläläisten piilo- ja pakopaikka.
 
Synninlukkoon johtaa merkattu polku, 50 metriä leveä rotkolaakso on toki komea muodostelma mutta puiden paljous ja toisen seinään loivuus karsivat hieman rotkon jylhyyttä, seinämiin nojaavat kuolleet puut ja pohjan kosteus kohottavat tunnelmaa ja tekevät sen aavemaiseksi. Jyrkänteitä peittävien sammalmattojen alta pilkottavien kallioiden pinnoilla on hyvin erikoisia muodostelmia, luonnontaidegalleriaan tutustuminen vie mennessään. Uurteiden sokkeloista löytää mitä mielenkiintoisimpia kuvioita ja muotoja.  

Synnynlukko


Miten perille? Synninlukkoon löytää parhaiten Jämsästä Jämsänkoskelle menevän Pääskysmäentien (nro 603) kautta. Pääskysmäentietä ajetaan n. 5 km ja Miekkainpetäjän hautausmaan jälkeen käännytään vasempaan Haaralantielle, jonka risteyksessä on opaste "Synninlukko". Kahden kilometrin päästä käännytään jälleen vasempaan Synninlukontielle, josta n. kilometrin päästä on puinen viitta Synninlukko etuoikealle. Tätä metsäautotietä ajetaan puolisen kilometriä, kunnes oikealle osoittaa viitta "Synninlukko 0,6". Tie vie perille.  KARTTA

Hämyinen rotko on luonnonsuojelualueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti