Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 20. toukokuuta 2017

20.5.2017 Muisteloita Pyhätunturin Pikkukurulta

Paksu, alas satava sumu verhoaa Pyhätunturin huiput harmaaseen kelmuun. Poluilla on hiljaista. Moni jää mielellään sisätiloihin tällä kelillä. Ajatus viivähti hetken omassa mielessänikin, ennen kuin jalkauduin maastoon. Tällaisessa ilmassa on omat hienoutensa, kiistämättä myöskään haittoja. Ei märissä tamineissa kulkeminen ole koskaan yhtä hauskaa kuin kuivissa. Vaatteita suojaavat kalvot antavat pian periksi läpi tunkevan kosteuden edessä.Isokuruun laskeutuminen yllättää aina, vaikka olen näitä portaita laskeutunut alas ja kävellyt kohti Pyhäkurun kauniisti soljuvaa vesiputousta – joka kerta kurut yllättävät mahtavuudellaan. Kuljetuista kilometreistä huolimatta vielä on nähtävää. Ihastelen kulkiessani Lampiokurun rotkomaista jylhyyttä ja Karhukurun hämmentävää hehkua – nämä olen nähnyt ennenkin. Karhunjuomalammen jälkeen, Kuorinkikurun päästä erkaudun polusta ja taitan kohti tunturia. Massiivinen Kuorinkikuru hahmottuu kuin suurena linnana paksun sumun takaan.


Kiipeän Noitatunturin ja Ukonhatun väliseen solaan. Tuuli yltyy suojaavien puiden jäädessä taakse. Puhurin iskee koleaa sumua vasten kasvoja. Upeaa! Sitten harmaa esirippu raottuu ja näytös alkaa. Miten mykistävä onkaan Pikkukuruun avautuva maisema kun sen ensikertaa elämässään näkee. Miksi ihmeessä en ole käynyt täällä aiemmin? Ilma tekee kokemuksesta vielä huumaavamman.


Mikä lienee nimen syynä, kuru on kaikkea muuta kuin pieni. Valtavat, jylhän teräväsärmäiset louhikot peittävät rotkon seiniä. Rotko syvenee portaittain. Jokaisella askelmalla on lampi, kitukasvuiset männyt ja tunturikoivut sävyttävät muuten harmaata maisemaa. Näky ja tunnelma ovat ikimuistoisia, jotain mitä ei voi sanoin kuvata vaikka kuinka yritän. Karhunjuomalammen päivätuvalta on Pikkukurulle 500 metrin matka, tämän vuoksi kannattaa poiketa polulta. Tämä on nähtävä itse.       
Säässä kuin säässä - Suomi365
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti