Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 24. toukokuuta 2017

24.5.2017 Onko Pirunluola Raision ainoa luola?


 
Kuuva-Mari on Raision Kerttulassa sijaitsevan Kuuvavuoren haltija. Haltian kerrotaan asuneen kallion sisällä olevassa luolassa. Nykyisin tunnettu Pirunluola on Marin varsinaisen kotiluolan eteinen, jonka kautta hän kulki kallioiden suojaamaan kotiinsa. Alueen tietäjät ja parantajat ovat myös aikanaan turvautuneet naispuoleisen haltijan apuun, etenkin kun kyseessä olivat naistentaudit.
 
 
Luolan muodostaa vuoren kyljestä rauennut paasi ja näin syntyneen rotkon päälle katoksi jäänyt lohkare. Läpikuljettavalla onkalolla on pituutta 5 metriä, korkeus 1,5 - 2,5 metriä ja leveyttä 0,5 - 1,5 metri. Luolan lattia on lohkareita ja kariketurvetta, alue melko roskainen ja kulunut. Luolan läheisyydessä kulkee suosittu luontopolku, jonka kohteisiin kuuluu mm. Kuuvanvuoren laella oleva näköalatasanne. Myös luola sopisi hyvin luontopolun opetuskohteeksi. Luola löytyy Raision tehtaiden puoleiselta jyrkänteeltä. Aika tarkkaan näköalatasanteen alapuolelta.
Pirunasuntonakin toimineen luolan kerrotaan olevan vanhankansan juhla- ja taikomispaikka. Korkealla vuoren laella ovat palaneet suuret kokot. Kallion topografian ja sijainnin perusteella on arvoilta olisiko Kuuvanvuori muinainen Linnavuori. Pystysuorine seinämineen ja sijainniltaan se totisesti sopisi tähän kuvaan. Kaikkineen, Kuuva-Marin luolalla on kiehtova historia ja tarusta – ennen kaikkea se on näyttävä ja helppo retkikohde.
Pirunluola kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti