Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 25. toukokuuta 2017

25.5.2017 Kangasmäen Pirunpesä oli pirun koti ja Sandelsin joukkojen varasto


Kangasmäen pirunpesä on erikoinen muodostuma, joka käsittää sekä repaleisen mannerjäätikön sulamisvesien uurtaman syöttörotkon että sen louhikkoon ja rakoihin syntyneen luolaston, joka on syntynyt rotkon suuntaisten ja sitä vastaan kohtisuorien pystyrakojen avautuessa.  Luolat ovat yhteydessä toisiinsa, mutta niiden välissä on erittäin ahtaita kohtia.


Luola oli pirun koti. Pirun sukujuuretkin tunnetaan. Pirun isä on Kuopion Vanuvuoren luolan isäntä. Isänsä tavoin sekin piti urheilusta ja juhlimisesta, joten rotkosta kuului monenlaista melua ja räiskettä. Myös tietäjät kävivät kysymässä pirulta apua ja neuvoja. Jossain vaiheessa piru häipyi asunnostaan. Miksi näin kävi, sitä ei kukaan tiedä.


Historiallisen piirteen luoliin ja rotkoon antaa niiden käyttö salaisina sotatarvikevarastoina eli sotilaskielellä matteina. Tämä tapahtui Suomen sodan aikana kesällä 1808. Sandels johtamat suomalaiset olivat asemissa Toivakassa ja venäläiset Kuopion kaupungissa. Molemmat puolet kävivät koukkaus- ja partiosotaa varsinaisen rintaman sivustoilla. Sandelsin johtamat suomalaiset pitivät Pirunpesää yhtenä mattina, josta partiojoukot voivat täydentää ammus- ja ruokavarojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti