Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 9. kesäkuuta 2017

10.6.2017 Nousiaisten Korsvuoren lohkareluola on lapsiystävällinen seikkailupaikka

Onko Nousiaisten Korsvuoren luola esihistoriallinen asuinpaikka?

Siirtolohkare on mannerjään tai vedessä kelluvan jäävuoren nykyiselle paikalleen kuljettama lohkare, joka on kulkenut vähintään kaksi kertaa oman pituutensa verran emäkalliosta. Monet suurimmista lohkareista ovat hajonneet louhikoiksi ja ovat aivan oma muodostumatyyppinsä. Siirtolohkareen tulee olla hahmoltaan ehyt. Korsvuoren luola on suuren siirtolohkareen osiin murtuessa syntyneeseen louhikkoon muodostunut lohkareluolasto, joka koostuu suuremmista kammioista ja ahtaista, ryömittävistä onkaloista.
 
 

Pääluola on varsin avara ja tilava. Sen tasainen maalattia suorastaan kutsuu pidempäänkin oleiluun. Luolan lattialla onkin tulisija sekä majoituksen merkkejä.  Tilan sisäänkäynnin eteen kasattu kivinen muuri, muurin korkeus noin puoli metriä – lieneekö sen tarkoitus parantaa luolan asuttavuutta?Seudulla on pitkä historia, alueella on linnavuoria ja muita ihmisasutuksen merkkejä koko Suomen asutushistorian ajalta. Mäen rinteestä on löytynyt kivikautinen asuinpaikka ja luolan ympäristöstä rautakautista keramiikkaa, paikka on todisteiden valossa ollut käytössä jo tuhansia vuosia. Kuinka aktiivisessa, sitä voimme vain arvailla. Mutta tämä on yksi Suomen luolakohteista, jotka kaipaisivat tarkempia arkeologisia tutkimuksia.  KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti