Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 9. kesäkuuta 2017

11.6.2017 Jämsä Ruuhijärvi on mahtava rotko

Vuonna 1449 Eerik Tott tuomitsi Kangasalan erämiesten ja jämsäläisten nautinta-alueiden rajan kulkemaan Nytkymentaipaleen vastamäestä Ruuhivuoren kiviristiin ja siitä Kuusivuoreen. Jämsäläisillä ja satakuntalaisilla oli ollut riitaa rajasta. Määritellystä linjasta muodostui silloisen Jämsän ja Satakunnan välinen raja. Ruuhijärven kiviristi on kallioon hakattu risti, jonka sakarat ovat noin 10 senttimetrin mittaiset.

Ruuhijärven kiviristi

Kiviristi sijaitsee komealla paikalla, pyöristyneessä kallionnokassa – aivan jyrkänteen reunalla. Äkkiseltään arvioituna 20 metriä alempana odottaa Ruuhijärven kapeassa rotkossa tummavesi kuin ahnaana kitana. Julma rotko nauttisi mielellään välipalaksi huolimattomuudessaan repeämään syöksyvän retkeilijän. Historia on kiehtova ja ristin näkeminen riskin arvoinen kokemus; mutta sen etsiminen voi helposti koitua viimeiseksi teoksi, mikäli tarkkavaisuus ei ole mukana toiminnassa.Rotkojärven pituus on hieman vajaan kilometrin. Itse rotko jatkuu pitkälle molempiin suuntiin, kokonaismittaa repeämälle tulee lähes 6 kilometriä. Pohjoispäästä alkaen rotkon näkemisen arvoisia osia ovat Myllyhoilo, Myllyvuoren juurella sekä Rotkovuoren juurella oleva rotkon osa ja heti siitä alkava Ruuhijärvi. Lampien ja soiden laikuttama rotko päättyy Ruuhikankaaseen.
 
 

Rotkojärvi on kallioperän siirros- ja murrosvyöhyke, jonka Sisä-Suomen reunamuodostuman synnyn aikainen jäätikköjoki kulutti rotkoksi. Rotkon loppupäähän kasaantui delta; Ruuhikangas. Ruuhikankaasta on kauhottu tavaraa isolla kädellä, jotain on kuitenkin säilynyt vaikka soranotto on laskenut kohteen geologista arvoa. Esimerkiksi näkemisenarvoinen suppa, noin 15 metriä syvä harjukuoppa – Tietäjälammi, johon jo nimenkin perusteella liittyy mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta. Kokonaisuutena Ruuhikankaan ja Palsinjärven välinen alue on upeaa retkeilyseutua, joka ansaitsisi ympärilleen kunnon retkeilyreitistön. KARTTA
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti