Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 13. kesäkuuta 2017

13.6.2017 Uuronrotko on Nurmeksen luontohelmiä
Hämärän verho nousee hitaasti maiseman päältä, yö oli kylmä ja kostea. Vesipisarat tanssivat helminauhana märillä ikkunoilla kun venyttelen auton muhkuraisella penkillä. Lyhyestä unesta huolimatta olen pirteämpi ja elinvoimaisempi kuin normaalisti. Harmaan aamu usvan peittämä maisema verkkokalvoilla ja sieraimissa seikkailun makea tuoksu, käynnistän auton ja suuntaan Nurmeksesta kohti myyttistä Hiidenporttia.Nakuttaen mutta uskollisesti hopeinen ratsuni kuljettaa minua tietä numero 75, konepelti kohti pohjoista. Tie laskeutuu syvään notkoon, sivusilmällä huomaan mustan tienviitan – Uuronrotko 1 km. Huomaan viitan hieman myöhässä, U-käännös ja viitan suuntaa. Kapea hiekka tie saapuu pian levennykselle jossa on retkeilyreitin palvelut ja opasteet. Ollaan Uuronrotkon pohjalla, tämä ei kuulunut reitti suunnitelmiini mutta korkeat rinteet kohoavat molemmin puolin. Tunnelma on odottava mutta paljon lupaava.
 
 

Yllätys on enemmän kuin positiivinen. Kyltti kertoo Uuronrotkon suuruudesta: 4 kilometriä pitkä, kapea ja jyrkkäseinäinen kanjoni. Maisemat iskevät heti silmille, naavaisten kuusikoiden takana rehevät ja louhikkoiset jyrkänteet kurottelevat taivasta. Sateiden jälkeisestä metsästä laskee iloisesti loristen lukemattomia pieniä puroja tummavetisten suolapien laikuttaman uuron pohjalle.Uuronrotko on hieman toispuoleinen. Toinen seinämä on pystysuorien jyrkänteiden ja rinteidenalus louhikoiden hallitse kun vastakkainen seinämä taas loivempi ja metsäinen. Jyrkänteiltä aukeaa upeita maisemia rotkon pohjalla kimmeltäville lammille. Kostean ja jylhän metsän maaginen tunnelma mykistää, me ihailemme luonnon kauneutta ulkona mutta luonnon äänen voimme kuulla vain sisimmässämme.  Hiljenny ja anna sen puhutella.

 


Miten perille? Uuronrotkoon pääsee helpoiten ajamalla Nurmeksesta Kuhmontietä Kuhmon suuntaan noin 34 km, jonka jälkeen käännytään oikealle. Risteyksessä on opasteet, tästä on matkaa Uuronrotkon pysäköintialueelle 1 km. Pysäköinti alue sijaitsee rotkon pohjalla, paikalla on laavu, wc ja opasteita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti