Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365



tiistai 20. kesäkuuta 2017

20.6.2017 Volokinpolku sai nimensä 1600-luvulla eläneen karjalaispäällikön mukaan

Uuranholi, Sonkajärvi

Korkea, louhikkoinen jyrkänne laskeutuu uhmakkaana tumma vetiseen Holinlampeen. Laskeutumista helpottavat uudehkot portaat. Holinlampi tulvii, pitkospuut kelluvat suomaan värjäämän veden pinnalla. Reheviltä rinteiltä valuu solisten pieniä puroja kohottamaan veden pintaa entisestään. Aamuaurinko porottaa pilkistäessään pilvien takaa, rotkon pohjalla on kuumaa ja kosteaa.
 

Vaikka Uuranholi on valtava, usean kilometrin mittainen kanjoni, ei sen suuruutta oikein hahmota. Sama ongelma vaivaa monia reheviä rotkolaaksoja. Kokoa on mutta se ei tunnu yhtä uhmakkaalta kuin muutaman metrin päässä toisistaan kohoavat pystysuorat ja paljaat kalliopahdat. Näissä kohteissa pitää kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuteen.
 
 

Rinne- ja notkokuusikkojen oksilla roikkuu naavaiset parrat, maassa makaavien lahopuiden kyljillä muhkuraisia kääpiä. Ympäröivissä metsissä liikkuu susia, karhuja, ilveksiä ja ahmoja. Rotkolaakson lammissa tai purossa voi onnekas kulkija nähdä majavan tai ainakin majavan jälkeensä jättämiä jälkiä. Kosteilla rinteillä kasvaa harvinaisia sammal ja jäkälälajeja.
 
 

Polku mutkittelee rotkolaakson pohjalla ja jyrkillä reunoilla. Tuuli huokailee puiden latvoissa, puiden takana vilahtelee Holinlammen lisäksi hieman suurempi Myllylampi, Holinpuro tanssii solisten kohti Uuranlahtea. Polku taittaa nousun kohti Holinmäkeä juuri ennen kuin rotko päättyy Murjunlahteen. Raskas nousu kannattaa, Holinmäen laelta avautuu upeat maisemat. Reitti on saanut erikoisen nimensä karjalaispäällikkö Volokin mukaan, Volokki ryösteli ja hävitti alueita Pohjois-Savossa ja Oulujärven alueella 1600-luvulla.
 
Miten perille? Uuranholi on osa Volokinpolku nimistä, 30 km pitkää erävaellusreittiä. Volokinpolku lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä, kiemurtelee Kangaslammen särkkien ja Eräholin kautta Haajaistenjärvelle ja päätyy Uuranholin pohjan kanjonimaisemista Susi-Kerviselle aivan Rautavaaran kunnan rajalle saakka. Mikäli haluaa tutustua vain itse rotkolaaksoon, autolla pääsee Uuranholin laavulle, aivan rotkon reunalle seuraamalla opasteita Laakajärventieltä (tie nro. 5862) tie on paikoin huonokuntoinen metsäautotie. KARTTA



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti