Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

26.6.2017 Sydänmaan Rakokallion halkaisee mahtava railoMustat kumisaappaat kyntävät hyytävää vettä, rotkon pohja tulvii talven jäljiltä. Ahtaudun syvemmälle hämyisen kanjonin uumeniin. Pään yläpuolella jyrkänteet kohoavat kuuteen seitsemään metriin. Tällaisen suojaisan sopukan tutkimiseen pitäisi varustautua mysteerien soihdulla; nyt kuitenkin vain kirkkaan taskulampun valo nuolee rotkon haarniskapintaisia rosokasvoja.

Edessä on mustakita; yksi Rakokallion rotkon monista luolista, kosteaa ja kylmää holvia verhoilevat hämähäkinseitit. Umpikuja, on palattava samaa reittiä takaisin. Railo on maanjäristyksen auki repimä, raivoisan voiman jäljet näkyvät kalloissa. Kapeaan solaan on kiilautunut suuria lohkareita, muodostaen vaikeakulkuisia luolia. Saniaiset ja puiden juuret roikkuvat luolien suuaukoilla – osaa onkaloista pääsee tutkimaan vain köyden ja kiipeilytaitojen avulla.
 
 

Ylhäältä katsottuna lähes satametrinen repeämä on paikoin jopa vaatimaton, suurelta osin sen yli saattaa aikuinen vaivatta astua. Tunnelma odottaa alhaalla, solan pohjalla. Rotkon joihinkin osiin, samoin kuin luoliin pääsee laskeutumaan vain köyden avulla. Rakokallion rotko ei ole helpoin, eikä missään nimessä turvallisin seikkailukohde – mutta tunnelmassaan se hakee vertaistaan.Kapeaa rotkoa ympäröivät laajat silokallioalueet. Komeat jyrkänteet rajautuvat erämaiseen metsään, kallioiden pinnat ovat täynnä mielikuvitusta ruokkivia uurteita ja muotoja. Kummallisia käppyrä mäntyjä, kuivettuneita kuusia ja keloutuneita petäjiä kasvaa kallion laella kohottamassa tunnelmaa. Korkean kallion alelta avautuu henkeä salpaavia maisemia pienille järville. Poistun paikalta vaikuttuneena, itseeni Rakokallion rotko ympäristöineen teki lähtemättömän vaikutuksen.

Miten perille? Rakokallio sijaitsee Mikkelin Anttolan kylän eteläpuolella. Anttolasta tieltä 62 käännytään Sydanmaantielle, risteyksessä on opasteet Rakokalliolle. Lähes heti risteyksen jälkeen tie haarautuu, tästä jatketaan vasemmalle, Sipiläntielle. Hieman reilun kilometrin päästä käännytään oikealle, nimettömälle metsäautotielle.  Polku Rakokalliolle lähtee tien päässä olevan ampumaradan reunasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti