Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

28.6.2017 Tiesitkö, että Kristuksenhauta löytyy Puumalasta?

Kristuksen hauta, Puumala

"Älkää te peljätkö; sillä minä tiedän teidän etsivän Jeesusta, joka oli ristiinnaulittu. Ei hän ole täällä, sillä hän on noussut ylös, niin kuin hän sanoi. Tulkaa, katsokaa paikkaa, jossa hän on maannut.”

Kiivetessä Mustanlamminvuoren metsäistä rinnettä on tunnelma kumman harras. Mäen rinteeltä pitäisi löytyä pieni rotko, tällä kertaa nimeen ja paikan maineeseen ei liitykään Pirua, Hiittä tai Helvettiä vaan jotain paljon taivaallisempaa. Rinteen kummallinen rako on nimetty Kristuksen haudaksi.
 
 

Useat rotkot on helppo löytää maastonmuotojen perusteella, ne odottavat tunturien ja vaarojen kyljissä, mutta ei tämä. Ilman opasta, opastusta tai maastokarttaa Kristuksen hautaa olisi lähes mahdoton löytää. Harhailen hetken metsäisellä rinteellä kunnes huomaan matalan kalliopahdan joka erottuu maastosta. Tasaisen kallonpäällä aukeaa kauniin symmetrinen syvänne, selvä hauta.

Muodostelma on todellisuudessa lähempänä kuoppaa kuin rotkoa, tai ehkä vain tuo sana hauta on kohdetta parhaiten kuvaava termi. Haudan pohjalle pääsee laskeutumaan halkeaman toisesta päästä. Pohjalla vallitsee kellarimainen viileys. Valo paistaa läpi pienemmistä raoista. Kivikon alle on syntynyt pieniä onkaloita, ketterimmät pääsevät ryömimään ulos railosta ilman kiipeämistä. Pohjalla käynti on hieno elämys.  
 

Ei Kristus täällä ole koskaan levännyt, se on selvä. Mikä sitten on syynä paikan erikoiseen nimeen? Se on muodostelman muoto. Sen lisäksi että rotko muistuttaa selvästi Suomalaista hautaa on kohteen nimeäjiä innoittanut varmasti Raamatun kertomus, jonka mukaan Jeesus haudattiin kalliohautaan, jonka suulle vieritettiin suuri kivi.    

 


Miten perille? Puumalan keskustasta ajetaan Imatran suuntaan tietä numero 62 noin 12,5 kilometriä, jonka jälkeen käännytään oikealle Karkiantielle. Noin 7,5 kilometrin jälkeen Karkiantiestä erkanee oikealle nimetön n. 1,5 km pitkä metsäautotie, tie päättyy kääntöpaikkaan, josta on noin 300 metrin matka Kristuksenhaudalle. Käydessäni kohteella vuonna 2012 paikalla ei ollut opasteita, mutta ne olivat suunnitteilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti