Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 1. kesäkuuta 2017

29.5.2017 Karhukivien luola oli metsänkuninkaan talvipesä ja pakolaisten piilopaikka

Karhukiven luola on tarinoiden mukaan karhujen pesäpaikka, josta kaadettu useita yksilöitä. Yleisen tavan mukaan karhua ei saanut tappaa talvipesään vaan mesikämmen piti herättää unesta ja tappaa pesän ulkopuolella. Karhun kaatoon ja sen jälkeiseen toimintaan liittyy todella paljon uskomuksia ja vanhoja tapoja. Yksi näistä oli karhun kallojen rituaalinen säilyttäminen, joka Suomessa usein tapahtui erikseen tarkoitukseen valituissa Kallopetäjissä.Peijaisissa karhusta tehtiin ruokaa. Karhun lihaa syötiin, mutta talja ja pääkallo säilyivät kunniavieraina, joille puhuttiin, laulettiin, ja tarjottiin ehkä ruokaa ja juomaa. Peijaisten lopuksi karhun hampaat irrotettiin ja jaettiin metsästäjille. Karhun kallo vietiin kallopetäjälle, jossa se nostettiin ylös puuhun oksalle, katse itään, jotta se näkisi auringonnousun. Karhun luut haudattiin puun juurelle. Samaa honkaa käytettiin usein, joten hongassa saattoi olla useiden karhujen kallot. Jo Kalevalassa kuvaillaan kallon viemistä honkaan.
Myöhemmin Karhukiven luola on toiminut sotapakolaisten, käpykaartilaisten piilopaikkana sekä metsä- ja marjamiesten suojapaikka. Karhukivet on rauhoitettu, itse luola on kolmen toisiinsa nojaavan ja osittain särkyneen, läpimitaltaan 89-metrisen siirtolohkareen muodostama luolasto. Pääluola on v-kirjaimen muotoinen tunneli, johon vie kolme suuaukkoa.

Miten perille? Suonenjoen keskustasta ajetaan valtatietä 9 noin 12 kilometriä kohti Jyväskylää. 9-tieltä käännytään pienelle metsäautotien pätkälle, johon auton voi jättää. Karhukivet sijaitsee 200 m päässä tiestä, kukkulan päällä. Paikalle ei ole opasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti