Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

29.6.2017 Maskun Valkamäen luola on Suomen merkittävimmän luola-aarteen löytöpaikkaMaskun Kalelassa sijaitseva Valkamäen luola on eräs Suomen arkeologisesti merkittävimmistä luolista. Keväällä 1904 luolissa leikkineet, Kalelan taloon kuuluneen Peltolan torpan lapset, Armas ja Anna löysivät onkalon kätköistä rautaisen lehmänkellon, jonka sisällä oli kaikkiaan yli 200 hopearahaa. Aarre on edelleen yksi suurimmista Suomessa tehdyistä keskiajan rahalöydöistä.

Maskun silloinen nimismies Ylenius toimitti lasten tekemän löydön aikanaan Valtion historialliseen museoon. Aarteen sisältö oli kaikkiaan n. 250 kolikkoa, jotka oli lyöty 1300 – 1400-luvulla. Osa kolikoista oli niin huonossa kunnossa, että ne eivät kestäneet siirtelyä. Aarre on kätketty luolaan 1400-luvulla – mutta miksi keskiajan ihminen kätki lehmänkellollisen rahoja pieneen luolaan? Siihen ei kukaan voi vastata. Aarre virui luolassa lähes 500 vuotta.
 
 

Valkamäen suurin luola emäkallion ja siitä irti vyöryneiden lohkareiden väliin muodostunut 7 metriä pitkä tunneli, jolla on leveyttä metrin verran ja korkeutta 1 – 2 metriä. Luolan lattia on moreenia ja lohkareikkoa. Jyrkänteen edustan louhikkossa on pääluolan lisäksi paljon onkaloita, käytäviä ja kalliolippoja, joista monet myös kätköpaikaksi sopivia. Lieneekö osa aarteesta edelleen kallion kätköissä odottamassa löytäjäänsä?
 
 

Miten perille? Kustavintieltä (tie nro. 192) ajetaan tietä 1893 noin 2,4 kilometriä kohti Naantalia, jonka jälkeen käännytään kohti Niemenkulmaa. Noin 600 metrin ajon jälkeen käännytään Niemenkulmantieltä Pammontielle, jota ajetaan n. 200 metriä. Luola sijaitsee jyrkänteessä pellon reunassa. Paikalle ei ole opasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti