Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

30.6.2017 Sika-Kyösti on legendaksi noussut laitapuolenkulkija


Sika-Kyöstin luolat, Nousiainen

 
Nousiaisten legendaariset Sika-Kyöstin luolat ovat kaksi lohkareluolaa kuuluisan, 1800-luvun alkupuolella eläneen suurvarkaan, Sika-Kyöstin, syntymäkodin lähellä. Tuntemattomampi luola sijaitsee mäen pohjoispuolella olevassa, suuressa lohkareikossa. Luola on pituudeltaan 3,5 metriä, leveydeltään 1,5 – 3 metriä ja korkeudeltaan 1,3 – 1,7 metriä, lattia on louhikkoa jota peitti keväällä 20 - 30 cm syvä lampi.
 

Varsinainen Sika-Kyöstin luola on mäen etelärinteellä, Hyrkön tilan puoleisessa jyrkänteessä. Sen pohja on osin louhikkoa, osin hiekkaista moreenia, josta muodostuu verraten mukava makuupaikka. Luolan suupuolella on 3 vanhaa nuotionpaikkaa ja sen edustalla on kivilatomus, joka naamioi luolan suun huomatavan hyvin. Luolan pituus on 5,5 m, leveys 1,5 m ja korkeus 0,7 – 1,6 m. Sika-Kyösti piileskeli luolissa pakoillessaan virkavaltaa.
 
Varsinais-Suomessa tunnetaan kolme Sika-Kyöstin käyttämää luolaa. Toinen näistä on Mätikänluola Maskun Taka-paltassa ja Toinen Salossa, Halikon kirkon tuntumassa kohoavan Kärävuoren jyrkänteessä sijaitseva melko vaatimaton rakoluola. Edellä mainittujen luolien kerrotaan toimineen Kyöstin piilopaikkana hänen pakomatkojensa aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti