Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 2. kesäkuuta 2017

3.6.2017 Puumalan Rakokivet – Pitkä luolasto valtavan lohkarekasan kätköissä

 

Suomen suurin siirtolohkare – se on titteli, josta on taisteltu ja kiistelty vuosikymmeniä. Suurin siirtolohkare löytyy lähes poikkeuksetta sieltä missä kysymyksen esittää. On kuitenkin olemassa tiettyjä kriteerejä jotka kiven on täytettävä, jotta voidaan puhua siirtolohkareesta ja kohdetta mitat yhtenä kivenä. Yksi niistä on se, että kiven tulee olla ulkomuodoltaan ehyt. Iso osa Suomen suurimmiksi mainituista kivistä on itse asiassa lohkareikkoja, kivikasoja - kuten Puumalan Rakokivet.  Rakokivet on rintamamiestalon kokoisten porfyyrigraniittisten ja gneissigraniittisten siirtolohkareiden muodostama lohkareröykkiö. Kivenmurikoiden alle ja väliin on muodostunut luolakompleksi, johon kuuluu kolme erillistä luolaa. Pienin luola on 9 metriä pitkä, suora tunneli. Toinen luola käsittää suurehkon, 10 metriä pitkän ja 4,5 metriä leveän huoneen, josta lähtee useita sivukäytäviä. Kolmas luola on molemmista päistään avoin siltamainen muodostuma, silläkin on pituutta yli 10 metriä. Luolien lattiat ovat louhikkoa ja moreenia. Luolien lisäksi kivien väleihin on muodostunut pitkiä, rotkomaisia solia.


Onhan Rakokivet kohteena massiivinen. Eikä sitä voida sivuuttaa, kun puhutaan Suomen suurimmista kivistä. Ei se kuitenkaan suurin ole. Mutta kiehtova. Suomen suurin näkyvillä oleva siirtolohkare on Turussa, merestä esiin pistävä Kukkarokivi. Sitäkin suurempi tiedetään, mutta se on lähes kokonaan maan sisäänä kätkemä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti