Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 5. kesäkuuta 2017

5.6.2017 Louhikkokallion kivipyramidit Kuortaneella


Aivan Pohjanmaan sydämessä, Kuortaneella, Virtaniemen tilan mailla kohoaa 173 metriä merenpinnan yläpuolelle jylhä ja mielenkiintoinen Louhikkokallio. Kummun korkeimmalta hupulta löytyy kiehtova ja näyttävä muistomerkki ihmisen loputtomasta mielenkiinnosta ja sinnikyydestä.


Lähes 20 vuotta sitten tilan isäntä innostui turkulaisen toisinajattelija Keijo Parkkusen teorioista kiinnostuneena avaamaan maillaan sijaitsevan Pirunpelto, kiviröykkiömuodostelman. Kaivinkone painoi raskasta työtä pureutuen tuskissaan syvälle luonnon salassa pitämiin mysteereihin. Teorian mukaan louhikon alta piti paljastua suuri hiidenkirnu.

Tuttu mies hiidenkirnuilla ympäri Suomen, Turkulainen Hiidenkirnu tutkija ja Pirunpellon penkoja - Keijo Parkkunen 

Löydöt jäivät melko vaatimattomiksi, 4 metriä paksun louhikon alta löytyi kyllä painanteita ja kuoppia mutta suuri hiidenkirnu jäi ainakin toistaiseksi löytymättä. Löydöt eivät ilmeisesti täyttäneet suuria odotuksia ja tästä syystä alue vaipui kaikessa mielenkiintoisuudessaan ja näyttävyydessä lähes täyteen unohdukseen.

Paikaltaan nostetuista kivistä kasattiin kolme valtavaa, n. 10 metriä korkeaa kivipyramidia ja röykkiön alta paljastuneelle kalliolle rakennettiin kulkua helpottavia pitkospuurakenteita. Korkeimmalle kohoavan pyramidin huipulle rakennettiin portaan ja näköalatasanne. Pyramidin huipulta aukeaa upea näköala ympäröiviin maisemiin ja edustava näkymä yli laajan pirunpellon josta suuri osa on edelleen koskemattomana ja kätkee mahdolliset salaisuutensa.

Kokonaisuutena kohde on hyvin  mielenkiintoinen. Lisäksi se on myös Suomen ainoa paikka, jossa todella pääsee kurkistamaan Pirunpellon sisään ja näkemään läpileikkauksen 4 metrisestä kiviröykkiöstä. On sääli että tällainen paikka on vailla minkäänlaista huoltoa saatikka asiallisia opasteita.

Näin löydät perille: Jatka Virtaniemen kokous ja tapahtumatilan jälkeen ylös mäkeen kohti Töysää. Löyä:n risteyksen jälkeen seuraava ”tienhaara” oikealle. Pieneltä levennykseltä lähtee portilla suljettu metsäautotie ylös rinteeseen. Kohde sijaitsee n. 200 metrin päässä portista. KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti