Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 9. kesäkuuta 2017

9.6.2017 Luola-aukkohämähäkit majailevat Paraisten Pirunkalliolla

Pirunkallio on Paraisten Norbynharjulla, keskellä asuinaluetta sijaitseva, mannerjäätikön ja maanjäristysten särkemä graniittikukkula. Rikkonaiseen kukkulaan on syntynyt rakenteeltaan monimutkainen rako- ja lohkareluola. Luolastossa on vaaka- ja pystyrakojen avautuessa syntyneitä tiloja, suuria kammioita ja ahtaita tunneleita. Kammioiden seinät ovat sekä vanhoja että nuoria rakopintoja ja lattiat on pääosin louhikkoa. Alimassa kellaritasossa on maalattia.Luola on toinen mannersuomen luonnonluola, jossa on tavattu suuria luola-aukkohämähäkkejä. Ahvenanmaalla tätä luolahämähäkkiä on tavattu useissa luolissa, Varsinais-Suomessa vain tässä sekä melko lähellä sijaitsevassa Kaarinan Ryövärinluolassa. Paraisilla hämähäkkiä on tavattu lisäksi mm. kellareissa. Luolaston suojaisimmat sopukat sopisivat myös lepakoiden talvehtimiseen, varmoja havaintoja näistä ei kuitenkaan ole.

Luola-aukkohämähäkki

Luolan ylempiä sisäänkäyntejä on tukittu rautaverkolla. Pirunkallion kerrotaan saaneen nimensä siellä asuneen Pirun mukaan. Kukkulan ympärille rakennetun asuinalueen asukkaiden puolesta toivon, että Pirun on jo poistunut kiven hämyisistä onkaloista. Vai olisiko yötä päivää Pirunkallion kolkoissa kellareissa röhkivän pirun häiriköinti sittenkin sopiva rangaistus kiven rauhan rikkoneille ihmisille?   KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti