Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 12. elokuuta 2017

11.8.2017 Karhunahdas


Jylhällä aarnialueella kulkeva polku kiemurtelee Petäjäveden ja Multian rajoilla. Hiekkatien varressa, paikassa josta polku lähti metsään, kaunis puinen kyltti ilmoitti: ”Karhunahdas 600 m”. Olen matkalla muinaisten metsästäjien tuntemaan karhun kaatopaikkaan, Karhunahtaan kanjoniin. Matka ei ole pitkä, mutta keväinen ilta aurinko alkaa jo maalata pimeyttä huokuvaa punaansa maiseman päälle.Mielikuvitus lähtee laukkaamaan. Näissä metsissä on kaadettu karhuja, suurpedon pelko hiipii mieleen, jokainen selän takana kuuluva rasaus saa ihokarvat nousemaan pystyyn ja veren kiertämään. Tiedän, että karhu pelkää ihmistä ja pakenee äänettömästi korpeen, toisaalta mieleen vyöryy muistikuvia keväisin poikasiaan puolustavista, aggressiivisista naaraskarhuista. Ajatus leikki loppuu lyhyeen. Auringonlaskun punassa kylpee Karhunahtaan laavu, ja laavussa rotkon vartija, ilmeisesti moottorisahalla veistetty iloisen näköinen otso.      

 
Aivan laavun vieressä jyrkkä pahta laskeutuu useita metrejä, tummavetinen Lihaoja virtaa pystysuorien kallioiden väliin muodostaen mustan puhuvan, pohjattoman näköisen rotkojärven. Lyhyehkö luontopolku kiertää rotkon, lihaojaan muodostuu paikoin koskia ja pieniä putouksia, polun varrelta löytyy vanha myllyn jäänteet. Matalahkot, rakoilleet seinämät rajaavat puronvartta, täällä metsästäjät ajoivat karhuja ahtaiden kallioiden väleihin ja koloihin, sieltä eläimet oli helpompi kaataa.
 
 

Otso, Kontio, Mesikämmen. Karhulla on Suomenkielessä lukemattomia kiertoilmauksia, yliluonnollinen metsänkuningas, pyhäeläin, jonka kaadon jälkeen vietettiin peijaisia, uhrijuhlaa. Karhunahtaan rotko on mahdollisesti ollut myös pyhäpaikka, jossa karhun sielu valmisteltiin kotiin paluuseen, josta se palaisi taas uutena saaliseläimenä alueelle.

 


Ajo-ohje

Multia-Uurainen tieltä (nro 627), noin 14km Multian kirkolta, käännytään tielle 6271 Petäjävedelle. Ajetaan 4km, opastus oikealle. Metsäautotietä ajetaan 0,9 km, pysäköintipaikka ja opasteet tien oikealla puolella. Alueelle on merkitty n. 600 metrin mittainen Karhunlenkki, joka kiertää rotkokanjonialueen ympäri. Alueella on laavu, nuotiopaikka ja puucee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti