Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 12. elokuuta 2017

9.8.2017 Tikirasinsuntti, PuumalaRuohottunut metsätie nousee jyrkästi mäkeä ylös kohti Tikirasinmäen lakea. Ympäröivät pahdat kohoavat yhä korkeammaksi vaelluskenkien kyydittäessä minua syvemmälle Tikirasinsunttiin.
Pienen kuusen kylki on täynnä suuria muhkuroita. Tulen voimasta kertovat mustiksi hiiltyneet kannot. Pieniä yksityiskohtia suuressa kokonaisuudessa mutta valitettavasti itse suntti on pieni pettymys. Tulo matkalla silmiin pisti korkeuksiin kohoava ja repaleinen jyrkänne suntin suulla.Kauaa ei tarvitsekaan jyrkännettä myötäilen kulkea kun jo valinta osoittautuu erinomaiseksi valinnaksi. Jyrkänteen laella nousee erikoinen muodostuma, onko se irtolohkare vai osa rakoillutta emäkalliota? Kallion läpi kulkee kapea sola, korkeutta on useita metrejä. Rotko haarautuu, ahtaahko käytävä kulkee kallioiselle terassille. Komea näky, rako loppuu pystysuoraan jyrkänteeseen – useita metrejä alempana on jyhkeä louhikko. Tämä rakoilun runtelema kallionlohko kohottaa Tikirasinmäen rotkoarvoa huomattavasti.
 

Rotkoon on muodostunut paikoin luolia. Näiden yksityiskohtien johdosta Tikirasinmäestä muodostuu hyvinkin mielenkiintoinen kokonaisuus. Itse suntti on mannerjään sulamisvesien kaivama 100 metriä pitkä ja noin 10 metriä syvä ylivirtauskuru kalliomäen heikkousvyöhykkeessä. Uomaa reunustavat pakkasrapautumisen muotoilemat 10 metriä korkeat kalliojyrkänteet.

Ajo-ohjeet

Puumalasta ajetaan tietä numero 62 noin 26 kilometriä kohti Mikkeliä. Tästä käännytään oikealle, Saarijärventielle – risteyksessä on myös opasteet ”Rakokivet 2 km”. Tietä ajetaan opasteiden mukaan Rakokivien parkkipaikalle. Rakokiviltä on noin kilometrin kävelymatka Tikirasinsuntille.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti